Produkty Żywienie Żywność

Czytaj etykiety, bądź świadomym konsumentem!

Czytaj etykiety, bądź świadomym konsumentem!
Proponujemy tekst na fakt dań gotowych także ich pomyśle na zdrowie. Jakie z dań mają najwięcej substancji, jakich powinniśmy unikać? Co umieszcza się w słoikach

Proponujemy tekst na fakt dań gotowych także ich pomyśle na zdrowie. Jakie z dań mają najwięcej substancji, jakich powinniśmy unikać? Co umieszcza się w słoikach ? Czyli w daniach z proszku? Czy możliwe jest by dania gotowe istniały zawsze potrzebne i młode?

Dania gotowe zdrowe vs niezdrowe – czytaj etykiety, bądź przekonanym konsumentem!

Coraz częściej stosujemy po dania gotowe. Kiedyś korzystaliśmy z nich często podczas wakacji. Teraz mimo tego, że nie zajmują się dobrą renomą i właśnie mocno często decydują codzienny, jedyny ciepły posiłek wielu kobiet. Wokół dań gotowych narosło wiele mitów – nie ma co ukrywać – wcale nie zastąpią swej i gorącej kuchni. Nową stroną medalu jest jednakże to, że niezależnie, jako wysoce dietetycy będą w obecnej rzeczy ćwiczyć na alarm, więc dodatkowo właściwie będziemy po te produkty sięgać. Prowadzimy to zawsze z braku czasu, ze zmęczenia, z braku pomysłu czy z ważnego głodu, który chcemy natychmiast zaspokoić. Spośród tego dokładnie powodu producenci dań gotowych ubiegają się w myślach – do wyboru mamy dania suszone, liofilizowane, pasteryzowane oraz mrożone. Co zawierają? Co tak naprawdę jemy? Jak dobrać dania gotowe, które można jadać bez utraty dla zdrowia?

Dania gotowe, podobnie jak każde przetworzone produkty muszą wykonywać określone standardy wyznaczone przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, który ustanawia technologii w kwestii bezpieczeństwa żywnościowego. Wszystkie produkty gotowe zbliżone do biegu na zbycie są uznane za bezpieczne dla zdrowia. Nie zmienia to przecież faktu, że pewne z nich pod względem składników odżywczych nie ustępują przygotowanym samodzielnie, inne natomiast poza substancjami podanymi w stron konserwantów, wzmacniaczy smaku itp. nie dostarczają organizmowi prawie niczego.

Gotowe dania z torebki
To wciąż zupy instant, zupki chińskie czyli potrawy do zalania ciepłą wodą. Niektóre z jedzeń z torebki wystarczy zalać wrzącą wodą, inne potrawy trzeba gotować – ich cenę odżywcza nie zależy tylko od rodzaju produkcji. Ten typ dań gotowych najczęściej naszpikowany jest chemią – mają dużo barwników, konserwantów, zagęszczaczy, emulgatorów, stabilizatorów, ulepszaczy oraz gumy spożywcze i substancje słodzące. Zawierają te zazwyczaj bardzo mocno soli, a jej nadmiar ma zły pomysł na swoje zdrowie. Jeśli wybrana przez nas zupa zawiera głównie substancje smakowo-zapachowe (glutaminian sodu, hydrolizaty białek), aromaty i kolory spożywcze, emulgatory, substancje zagęszczające i stabilizujące, oraz makaron i przyprawy więc w formule nie bierze w niej żadnych witamin ani minerałów. Wybierając danie instant warto spróbować, czy w porządku potrawy znajdują się suszone warzywa, mięso czy owoce. Takie dania zwykle dostarczają trochę składników odżywczych np. minerałów, dużo stanowi w nich a witamin, zwłaszcza witaminy C – jej obrazy w ciągu suszenia dochodzą nawet do 80–100 proc.

A to już wiesz?  Jaki afrodyzjak na walentynki?

Dania gotowe ze słoików i puszek

Wielką siłę stanowią potrawy pasteryzowane (sterylizowane) w słoikach. Te gotowe dania na pierwszy rzut oka robią się być silniejsze od dań instant. Tutaj podobnie gdy w minionym przypadku trzeba dokładnie przeczytać skład na etykiecie produktu. Dania gotowe w słoikach równie często potrafią być naszpikowane konserwantami, których ćwiczeniem jest pomoc przed uszkodzeniem i polepszaczami smaku, które zamierzają przypominać smak domowych potraw. Jeśli danie ma długi termin przydatności do użytkowania daje więc o tym, że stało poddane intensywnej obróbce technicznej i termicznej, która tworzy obrazy w segmentach zdrowych i mineralnych. Bazą mięsnych i mięsno warzywnych dań w słoikach najczęściej jest „masa mięsna”. Jej ideą jest MOM czyli mięso oddzielane mechanicznie – miks odpadków mięsnych, tłuszczu i resztek kostnych. Potrawy mięsno-warzywne mogą przynieść swemu układowi pewnej części białka, węglowodanów i minerałów, ale zawierają także bardzo mocno niezdrowego tłuszczu i soli.

Nie ważna natomiast każdych dań gotowych w słoikach wrzucać do pewnego wora – na zbycie są dostępne dania gotowe, które nie zawierają środków konserwujących i polepszaczy smaku. Jest toż dodatkowe, dzięki użyciu odpowiedniej technologii. Jeśli i zdecydujemy się na danie bezmięsne unikamy ryzyka spożywania MOM. Takie dania gotowe można uznać za właściwy i kaloryczny posiłek. Jeśli zatem nie mamy porządku na swobodne przygotowywanie obiadów wybierajmy dania bezmięsne, bez konserwantów i wzmacniaczy smaku, dużo z złym czasem przydatności do spożycia. Najważniejsze to czytać etykiety – radzi Technolog żywności Ewa Janicka z firmy Primavika. Dania gotowe też w sobie nie są złe pod warunkiem, że nie zawierają substancji dodatkowych, które potrafią wpłynąć niekorzystnie na system, jak np. glutaminian sodu, który zna wywołać uczulenie czy za wysoka zawartość kwasów tłuszczowych typu trans – dopuszczalna ich kwotę to niewiele niż 1 g na 100 g produktu. Efekt nie powinien wynosić sztucznych barwników, aromatów. Naprawdę nie jest trudno zlokalizować na zbycie atrakcyjne i bogate dania gotowe – polska firma promuje zdrowie, zdrowy tryb życia i mienia, dlatego swoje materiały z zasady nie zawierają konserwantów i sztucznych barwników. Szukając dobrych i bogatych dań gotowych należy mieć, że środkiem do poważnego wyboru nie jest płacenie „na oko”, ale wnikliwe zapoznanie się ze sklepem – dodaje … z Pirimaviki. Istotnie więcej jest istotne sprawdzanie terminu przydatności produktu do spożycia. Opakowanie powinno być szczelnie zamknięte. Wybrzuszone wieczko może oznaczać o rozwoju bakterii – taki materiał nie przydaje się teraz do spożycia.

A to już wiesz?  Sposób na bolące plecy dla mamy w czasie ciąży i po porodzie

Mimo bardzo złej obiegowej marce na fakt dań gotowych mnóstwo osób z różnych powodów, takich jak chociażby brak czasu, chęci czy zdolności kulinarnych i naprawdę po nie sięga, łącząc się na ich tani skład. Często użytkownicy dań gotowych nie wiedzą nawet, że są wybór – zdrowszą alternatywę, równie smaczną, elegancką i mocną w przygotowaniu, której wystarczy poszukać na półce ze czystą żywnością. Reasumując – NIE CAŁE DANIA GOTOWE TO ZŁO! Dania gotowe potrafią funkcjonowań polskim przyjacielem, warunkiem jest zawsze czytanie etykiet i wybór tych potraw, które nie zwierają chemii, konserwantów, wzmacniaczy smaków itp. Warto poświecić chwilkę, aby odkryć w handlu dobry produkt, wczytać się w porządek i bez zarzutów sumienia postawić sobie błyskawiczny, gotowy a jednocześnie trwały i odżywczy posiłek.

www.primavika.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy